Θεοδώρα Τζάκρη
    

Δελτία Τύπου

19 Μάϊος 2017

Θ. Τζάκρη: Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) και των Ενόπλων Δυνάμεων

Με τον Αστυνομικό Δ/ντη Πέλλας κ. Θ. Τσακίρη συναντήθηκε σήμερα 19-5-2017 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη. Στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αστυνομική Δ/νση Πέλλας και κυρίως η ενίσχυσή της σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η κ. Τζάκρη είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αστυνομικό Δ/ντη για το ζήτημα του νέου μισθολογίου του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτό διαμορφώνεται πλέον σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 123 έως 162 του νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018 - 2021 και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε την Πέμπτη 18-5-2017 στην Ολομέλεια της Βουλής, καθορίζονται τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία συμπτύσσονται σε επτά (από 20), με τη συνένωση εκείνων που έχουν ομοειδές αντικείμενο απασχόλησης.

Ειδικά για το μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) προβλέπονται τα εξής:

1) Για τη μισθολογική κατάταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημιουργούνται τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευση των στελεχών αυτών.

2) Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό επί των οποίων υπολογίζονται οι αυξήσεις και οι συντάξιμες αποδοχές.

3) Δεν γίνεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές. Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος προκύψει αύξηση αποδοχών, το ποσό της διαφοράς χορηγείται σταδιακά εντός τετραετίας.

Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των αποδοχών προκύψει μείωση, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Η προσωπική διαφορά είναι νομοθετημένη, κατοχυρωμένη και χωρίς χρονικό περιορισμό εφαρμογής.

4) Προβλέπεται ότι για κάθε κατηγορία προσωπικού οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται αυτοτελώς με πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας με κλιμάκια.

5) Θεσμοθετείται το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, που το λαμβάνουν όλοι οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με τον βαθμό τους. Αυτό το επίδομα προσαυξάνεται για τους έγγαμους ή διαζευγμένους κατά 55 ευρώ και για τους έχοντες τέκνα 115 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας έτσι το επίδομα εξομάλυνσης, που μέχρι σήμερα το λάμβανε μόνο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

6) Θεσμοθετείται το επίδομα οικογενειακής παροχής, όπως αυτό καταβάλλεται στους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς και το επίδομα θέσης ευθύνης, που το λαμβάνουν από το βαθμό του ταγματάρχη και πάνω.

7) Προβλέπονται επίσης επιπρόσθετες αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθήμερου, χωρίς περιορισμούς. Διατηρούνται τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου, όπως και το επίδομα τροφής στους δοκίμους.

8) Διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι τις 31-12-2016 (πρακτικά στο εξής δεν θα υπάρχει στρατιωτική θητεία, καθώς και στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, όπως γίνεται και στην αστυνομία, θα εισέρχονται μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων χωρίς να υπηρετούν στο στρατό).

9) Διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση τα σαββατοκύριακα όπως μέχρι τώρα, δηλαδή ακόμα και για τους τέσσερις μήνες που έχουν πέντε σαββατοκύριακα, όπως προβλεπόταν.

10) Καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών που ίσχυαν μέχρι 31.12.2018, καθότι μέχρι 31.12.2018 είχε σταματήσει να συνδέεται το βαθμολόγιο, δηλαδή η προαγωγή, με τις αυξήσεις. Τώρα επανέρχεται το προ της αναστολής καθεστώς.

11) Βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών, που υπήρχε μέχρι τώρα.

12) Διατηρείται το επίδομα για τους υπηρετούντες στα αστυνομικά τμήματα Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής και το επίδομα του προσωπικού εσωτερικών υποθέσεων ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, πυροτεχνουργών κ.λπ.

13) Τέλος, χορηγείται για πρώτη φορά στα σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή) το επίδομα παραμεθορίου περιοχής.

Συνοψίζοντας, το νέο ειδικό μισθολόγιο έρχεται να διασφαλίσει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού. Αυξάνεται ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση των επιδομάτων και διασφαλίζεται το εισοδηματικό επίπεδο του προσωπικού, αναγνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους.