Θεοδώρα Τζάκρη
    

Ομιλίες

14 Νοέμβριος 2014

Καταψήφισε η Θ. Τζάκρη την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Καταψήφισε η Θ. Τζάκρη την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

- Απέρριψε η Κυβέρνηση τις Τροπολογίες για τους μικροομολογιούχους, τα κόκκινα δάνεια και την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές

Καταψήφισε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης με την οποία εξαιρέθηκε ο ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις. Μιλώντας μάλιστα για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Τζάκρη είπε απευθυνόμενοι προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «Σας θέτω κύριες και κύριοι συνάδελφοι το βασικό ερώτημα που έχει τεθεί πολλάκις στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας και είναι το εξής: ‘’Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο σήμερα;’’ Αν είναι η Βουλή να νομοθετεί και οι τροϊκανοί να σκίζουν τους νόμους με e mail, τότε το Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια οιονεί εκτελεστική επιτροπή, ένα διοικητήριο της τρόϊκα στην Αθήνα. Θα μαζεύετε τα φαξ, θα τυπώνετε τα e mail και θα νομοθετείτε. Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση και χωρίς καθόλου να θέλω να απευθυνθώ στο θυμικό σας, έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο της χώρας και αποδεικνύεται με τις πράξεις σας πως όχι μόνο δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά μπαίνουμε ακόμη πιο βαθιά σε αυτό. Και μια συμβουλή. Μην βάλετε άλλες κόκκινες γραμμές μέχρι να γυρίσει η τρόϊκα στην Αθήνα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα συρθείτε πάλι πέρα από τις κόκκινες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι όσο προχωρούμε με αυτό το σχέδιο ως χώρα, τόσο πιο αδύναμοι θα είμαστε και τόσο πιο πολλούς συμβιβασμούς και εκχωρήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας  θα κάνουμε».

    Η κ. Τζάκρη αναφερόμενη στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές για τους μικροομολογιούχους, την οποία απέρριψε η Κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τους μικροομολογιούχους, με την τροπολογία που καταθέσαμε αποκαθίσταται μια τρομακτική αδικία εις βάρος μικροκαταθετών που εμπιστεύτηκαν με τις αποταμιεύσεις τους το ελληνικό κράτος. Την ίδια στιγμή που οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες ξεφόρτωναν ελληνικά ομόλογα που τα είχε αγοράσει στο 100% της αξίας τους ο κ. Προβόπουλος, αυτοί βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στους κανόνες της αγοράς κρατώντας υποτιμημένης αξίας ομόλογα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση - τροπολογία για ποσά ως 100.000 ευρώ αποκαθιστούμε πλήρως την ζημιά. Ενώ η αποκατάσταση κλιμακώνεται βαίνοντας μειούμενη καθώς η διάρκεια των ομολόγων δεν υπερβαίνει τα 10 έτη. 

Ωστόσο θα υποδείξω και μια ατέλεια της τροπολογίας που θα μπορούσε να είναι αντικείμενο συζήτησης. Τα ομόλογα αυτά και ειδικά τα δεκαετή δεν μπορούν να μην έχουν επιτόκιο. Δηλαδή επί της ουσίας η αποκατάσταση για ποσά άνω των 400.000 ευρώ είναι μηδενική καθώς αποκαθιστούμε το 6% της ζημίας σε 6 χρόνια με ένα μέσο πληθωρισμό 1 % ή 0,5 %, στην ουσία το 6% εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό. Στην ουσία όμως οι μικροομολογιούχοι κερδίζουν με την προτεινόμενη ρύθμιση από την μείωση του χρόνου διακράτησης των ομολόγων που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε ως και το 2040. Προτείνω λοιπόν να συμπληρωθεί ένα βασικό επιτόκιο που θα ισούται με τον πληθωρισμό».

Την ίδια τύχη, δηλαδή την απόρριψή της από την Κυβέρνηση, είχε και η τροπολογία που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές στην ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια. Μιλώντας η κ. Τζάκρη στην Ολομέλεια για το θέμα αυτό είπε: «Καταρχάς το βασικότερο νομίζω πρόβλημα της ρύθμισης είναι ότι η επιλογή της αφήνεται αποκλειστικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις τράπεζες. Μεταξύ των ιδρυμάτων και του πολίτη δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως διαμεσολάβηση. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε μια εκτεταμένη άρνηση να διαγράψουν χρέη. Για αυτό οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές με την τροπολογία που καταθέσαμε προτείνουμε την συγκρότηση ενός τριμελούς συμβουλίου σε κάθε περιφέρεια της χώρας που θα αποτελείται από έναν εφέτη, έναν εκπρόσωπο του επαγγελματικού επιμελητηρίου και έναν εκπρόσωπο των τραπεζών. Στο οποίο συμβούλιο θα προσφεύγει η επιχείρηση, η αίτηση για ρύθμιση της οποίας δεν έγινε δεκτή από την τράπεζα. Επιπλέον είναι λογικό ότι όταν μιλάμε για κόκκινα δάνεια και για το ύψος τους πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο ότι θα διαγράψουμε τους τόκους υπερημερίας. Άρα πρέπει να μιλάμε για δάνεια και τον νόμιμο ανατοκισμό τους. Επιπλέον στην τροπολογία, αναφέρομαι σε δύο ακόμη βασικά σημεία αυτής, μειώνουμε το πλαφόν του 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη λόγω μη αντιστοίχησης των αντικειμενικών με τις πραγματικές αξίες της αγοράς,  στο 50%.  Η απόφαση του συμβουλίου εννοείται ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική για την τράπεζα και τέλος για τις επιχειρήσεις που θα ρυθμιστούν  προκειμένου να πάρουν πραγματική ανάσα και να ενταχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία προτείνουμε αναστολή από την διαδικασία του Τειρεσία για δύο χρόνια. Και εφόσον δεν έχουν προκύψει νέα επιβαρυντικά στοιχεία από τον Τειρεσία».

Η κ. Τζάκρη μιλώντας ακόμη για την τροπολογία που επίσης κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές αναφορικά με την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, την οποία αρνήθηκε να συζητήσει η Κυβέρνηση είπε: «Η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν είναι μόνο αυτονόητη κοινωνική απαίτηση, αλλά εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής ορθολογικότητας. Καταρχάς είμαι σίγουρη ότι ούτε οι τράπεζες το θέλουν αυτό, για τον λόγο ότι αφενός δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για όλη αυτή την προσφορά που θα δημιουργηθεί, αφετέρου δε διότι ο πλειστηριασμός του ακινήτου κάτω της αντικειμενικής αξίας και σίγουρα πολύ πιο κάτω από το ύψος του δανείου θα δημιουργήσει τεράστιες επισφάλειες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Επιπλέον είναι μια κοινωνική ανάγκη το να μην βρεθούν 100 - 200.000 χιλιάδες οικογένειες να περιφέρονται άστεγες στους δρόμους. Άρα λοιπόν η παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας είναι μια αυτονόητη ρύθμιση που θα βοηθήσει κιόλας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μπορούμε έτσι σε βάθος χρόνου και βέβαια με την οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση που υποθέτω ότι μετά από μερικά χρόνια θα συμβεί, αν θα συμβεί αυτό, να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα της άρσης ή μη της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σε συνάρτηση πάντα με διαγραφή μέρους του χρέους και τις δυνατότητες των τραπεζών να απορροφήσουν αυτούς τους κραδασμούς. Μέχρι τότε νομίζω ότι καλυπτόμαστε από την απαγόρευση της άρσης».-


Tags