Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

14 Σεπτέμβριος 2008

Συνέντευξη της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα Εδεσσαϊκή

1) Στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Θα θέλαμε την πολιτική σας εκτίμηση και αποτίμηση αυτής της χρονιάς, αλλά και του συνόλου του χρονικού διαστήματος που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση της χώρας.
   
Με σκανδαλολογία χωρίς μέτρο και ενίοτε χωρίς λογική η ΝΔ πήρε αρχικά την εξουσία και ο λαός της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στις εκλογές του 2007.

Σήμερα, όλοι, ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αναρωτιούνται: τι σημαντικό θα αφήσει πίσω της αυτή η κυβέρνηση; Για ποιο σημαντικό λόγο θα τη θυμόμαστε όταν μας αφήσει χρόνους; Γιατί είναι πλέον φανερό ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Θα την θυμόμαστε για το νοικοκύρεμα τις οικονομίας; Για τις μεταρρυθμίσεις;

Όχι βέβαια, γιατί τίποτε συγκεκριμένα δεν μεταρρύθμισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα απορύθμισε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε.

Έγινε καμία μεταρρύθμιση στην Παιδεία με το νόμο πλαίσιο; Το μόνο που έγινε είναι διευθετήσεις και εσωτερικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων και τίποτε άλλο.

Έγινε μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση; Όχι. Το μόνο που έγινε ήταν μια προσπάθεια για την πλήρη διάλυσή της με ρουσφετολογικές προαγωγές και τακτοποιήσεις ημετέρων.

Έγινε καμία μεταρρύθμιση και εξυγίανση των ΔΕΚΟ; Όχι. Αντίθετα το ξεπούλημα του ΟΤΕ, η υποβάθμιση της ΔΕΗ, η διάλυση και τα σκάνδαλα του ΟΣΕ, ήταν μέρος μιας πολιτικής όπου το κράτος θεωρείται από την Δεξιά λάφυρο των εκλογών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά τώρα και στην «ιδιωτικοποίηση» -δηλαδή το ξεπούλημα- των αεροδρομίων της χώρας.

Αυτή είναι η Δεξιά νοοτροπία που βιώνουμε καθημερινά.

Μια νοοτροπία που βάζει τσεκούρι στα εργασιακά δικαιώματα.

Από την «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» περάσαμε στη «φοροκαταιγίδα Αλογοσκούφη» και από τις υποσχέσεις για φορολογική εξυγίανση και ελαφρύνσεις στις έκτακτες εισφορές επί δικαίων και αδίκων.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει τα έσοδα, η αύξηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλικό φόρο 1.050 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, πλήττοντας έτσι ιδιαίτερα όσους έχουν λίγα έσοδα και είχαν την ειλικρίνεια να τα δηλώσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φορολογεί πολίτες ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, πλήττει πλατειά λαϊκά στρώματα, ανθρώπους του μόχθου, και τελικά εντείνει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και αποτρέπουν κάθε μορφή ανάπτυξης.
Μέσα από σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες, οικόπεδα και άλλα ακίνητα του Δημοσίου, περιέρχονται σε εργολάβους και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Εκτάσεις που υποτίθεται ότι ανήκουν στην Μονή Βατοπεδίου ανταλλάσσονται με ακίνητα - «φιλέτα» και στη συνέχεια από τη Μονή μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται σε «φίλους»!

Έτσι η κυβέρνηση διαχειρίζεται υπέρ «ημετέρων» κτηματική περιουσία του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα και «πλυντήριο» τη Μονή του Αγίου Όρους.

Το δε αρμόδιο για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας υπουργείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρεί μέσω βουλευτή της ΝΔ να προωθήσει τροπολογία για τον αποχαρακτηρισμό υδροβιοτόπου, προκειμένου να τον παραχωρήσει στους … μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου. Όταν αποκαλύπτονται, ο ένας, υφυπουργός, δηλώνει «άγνοια» (Κιλτίδης) και ο άλλος, βουλευτής, δηλώνει «βλάκας» (Γεροντόπουλος).

Ο κ. Καραμανλής σεμνά και ταπεινά κατάφερε να μετατρέψει τη μάχη για την διαφάνεια, τη μάχη ενάντια στη διαφθορά, στο μεγαλύτερο ανέκδοτο της Μεταπολίτευσης.

Όπως αποδεικνύεται ο Πρωθυπουργός ήξερε τα πάντα για την υπόθεση Παυλίδη και την εμπλοκή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού. Ήξερε για τις μίζες στο Αιγαίο. Για τις αδιαφανείς διαδικασίες στην διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Για την εισαγγελική παρέμβαση.
Αλλά έδινε εντολή με κάθε τρόπο η υπόθεση αυτή να μείνει στο σκοτάδι.

Ήξερε για τις υποκλοπές, τους κουμπάρους, τα ομόλογα, τα κρυφά DVD και τόσα άλλα που ταλανίζουν την χώρα.

Η ΝΔ δεν σέβεται τον πολίτη, δεν σέβεται τον μόχθο του, δεν σέβεται την δημόσια περιουσία και δυστυχώς δεν σέβεται και τους θεσμούς.

Αντίθετα με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία τους καταπατά και τους περιφρονεί.

Με λύπη μας και με μεγάλη απογοήτευση, διαπιστώνουμε πρόσφατα -και δεν είναι η πρώτη φορά- να διαδραματίζονται στη Βουλή πράξεις που αποτελούν πλήγμα στην ουσία της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σκηνές σαν και αυτές που παρακολουθήσαμε προχθές από το κλειστό κύκλωμα της Βουλής, όπου μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία υποβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε μια νόθα μικροκομματική εκλογική διαδικασία, δεν τιμούν την δημοκρατία.

Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τη λύση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, ασχολείται με τεχνάσματα για να λύσει τα δικά της μικροκομματικά εσωτερικά προβλήματα, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση γράφει τον επίλογο των έργων και των ημερών της, φορτώνοντας φόρους τους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει χάσει τελείως τον έλεγχο. Ότι έχει εξαντλήσει τα λιγοστά αποθέματα αξιοπιστίας που διέθετε.
Τίποτα δεν μπορεί να περιμένει ο πολίτης από την κυβέρνηση αυτή. Μόνο φόρους και ακόμη χειρότερες μέρες.


2) Σ’ ότι αφορά το μέλλον, πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό; Αισιοδοξείτε ότι μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους και στην περίπτωση του ναι ή του όχι παρακαλώ αιτιολογήστε το σκεπτικό σας.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2007, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι βιοτέχνες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι γυναίκες, οι φοιτητές, οι άνεργοι, η νεολαία της ανασφάλιστης εργασίας, οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ, συνειδητοποιούν καθημερινά το σκληρό πρόσωπο της συντηρητικής διακυβέρνησης της ΝΔ. 

Το προεκλογικό προσωπείο των υποσχέσεων και των ελπίδων έχει δώσει τη θέση του στη σκληρή πραγματικότητα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της ανεργίας και της ανέχειας, της φτώχειας, της ακρίβειας, της υπερχρέωσης, της συνεχιζόμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος.

Ο εθνικός παραγωγικός ιστός συρρικνώνεται, ενώ διευρύνονται τα ελλείμματα και το χρέος και απαξιώνεται η αναπτυξιακή προοπτική με τη μείωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μπροστά στην εξελισσόμενη διεθνή κρίση η Ελλάδα παρουσιάζεται ανοχύρωτη και η κυβέρνηση της ΝΔ ανίκανη να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνέπειες για τα νοικοκυριά.

Σε μία περίοδο που απαιτούνται ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται ανίκανη να υπερασπισθεί το εισόδημα των εργαζομένων, να υπερασπιστεί το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, να υπερασπιστεί τους καταναλωτές, αποδεικνύεται όμως εξαιρετικά ικανή στην υπεράσπιση των συμφερόντων και των προνομίων των εχόντων και των κατεχόντων. 

Αυτή η Ελλάδα που δημιουργείται καθημερινά, δεν είναι η Ελλάδα που αξίζουν οι Έλληνες, για την οποία αγωνίσθηκε το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.  Δεν είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας.

Εμείς όμως όλοι ξέρουμε ότι οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ δεν είναι μονόδρομος για τη χώρα.  Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν πρόκειται να γίνουμε ίδιοι. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και το μεγάλο έργο των κυβερνήσεών μας. Εγγύηση αποτελεί το νέο, δημοκρατικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ με την συμμετοχή των πολιτών ετοιμάζεται για μία νέα δημιουργική και νικηφόρα πορεία. 

Μέσα από την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή δημιουργεί τις αναγκαίες πολιτικές, ιδεολογικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης, με βάση τις θεμελιώδες αρχές του.

- Σήμερα ο πολίτης χρειάζεται ένα κράτος, που να τον στηρίζει και να διασφαλίζει τα δικαιώματά του.
- Να στηρίζει τη νέα γενιά, τη μητέρα, την οικογένεια, το παιδί, τον ηλικιωμένο.
- Ένα κράτος δικαίου, που λειτουργεί μέσα από κανόνες ηθικής, κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας.
- Ένα κράτος που μας απελευθερώνει από την κοινωνική αδικία, που συνεργάζεται με τον πολίτη και δεν σκύβει το κεφάλι στα μεγάλα συμφέροντα και τα καρτέλ, που δεν μας εγκλωβίζει στη μιζέρια.
- Ένα κράτος που μας μαθαίνει ότι μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.
- Αυτό το κράτος οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ.  Και αυτό θα στηρίξει όταν έλθει στην εξουσία.


3) Πολύ συζήτηση γίνεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητες; Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, με δεδομένες τις σημερινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν το αντίθετο;

Μολονότι αυτή η κυβέρνηση πήρε εντολή διακυβέρνησης για τέσσερα χρόνια πιστεύω ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι απαραίτητη.

Διότι δυστυχώς ο πολίτης σήμερα με τη ΝΔ νιώθει απροστάτευτος. Ζούμε πλέον σε μια Ελλάδα δίχως όραμα, δίχως προοπτική, δίχως στόχους.

Η κυβέρνηση όμως γράφει τον επίλογο των έργων και των ημερών της, έχει εξαντλήσει τα λιγοστά αποθέματα αξιοπιστίας που διέθετε. Τίποτα δεν μπορεί να περιμένει ο πολίτης από αυτούς.

Ήρθε πλέον η ώρα να πούμε όλοι αυτό που είπε και ο πρόεδρός μας στις 3 του Σεπτέμβρη κατά των εορτασμό των 34 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ: Φτάνει πια. Η σημερινή κατάσταση, απλά, δεν πάει άλλο.

Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας.

Είναι καιρός να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση αυτή για να μπορέσει και πάλι ο τόπος να πάει μπροστά.


4) Στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ τι καινούργια γνώρισε ο νομός από πλευράς υποδομής;

Κάνοντας μια απλή αναδρομή στην τελευταία πενταετία, πολύ εύκολα διαπιστώνουμε ότι στο νομό Πέλλας τίποτε ουσιαστικά δεν έχει γίνει από αυτά που υποσχέθηκε η ΝΔ για έργα στην Περιφέρεια. Καμία σοβαρή υποδομή που να βελτιώνει και να αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας δεν προγραμματίστηκε και δεν εκτελέστηκε.

Αντίθετα η αναπτυξιακή υστέρηση που αυξάνεται μέρα με την ημέρα και η διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων υποθηκεύει συνεχώς την μελλοντική αναπτυξιακή μας προσπάθεια και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας για τους κατοίκους του νομού μας.
Κάνοντας μια πιο συγκεκριμένη ανασκόπηση στην εξέλιξη των έργων στο νομό, διαπιστώνουμε ότι τα μόνα έργα που κατασκευάζονται τη στιγμή αυτή είναι η παράκαμψη της Πελλαίας χώρας μήκους 7 χλμ και η παράκαμψη της Έδεσσας μήκους 3,5 χλμ που θα παραδοθούν στο τέλος του 2008. Ένα άλλο κομμάτι που υλοποιείται και πρόκειται να παραδοθεί το 2009 αφορά το κομμάτι Πελλαία Χώρα - Παραλίμνη, ενώ έχει δημοπρατηθεί και το κομμάτι Άγρας - Βρυττά.

Η σχεδιασμός όμως των ανωτέρω έργων, η μελετητική τους ωρίμανση, η εξεύρεση χρηματοδότησης και η έναρξη της κατασκευής τους είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.
   
σον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της νέας χάραξης της εθνικής οδού, το τμήμα Έδεσσα - Άγρας βρίσκεται σε μηδενικό σημείο καθώς δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες, ενώ το τμήμα Μαυροβούνι – Χάος, το τμήμα της παράκαμψης των Γιαννιτσών και το τμήμα της παράκαμψης της Χαλκηδόνας, τα οποία είναι έργα ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και την ανάπτυξη του νομού, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης και κινδυνεύουν να μη γίνουν ποτέ εάν και εφόσον δεν φροντίσει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους με την κάλυψη μεγάλου μέρους του κόστους από εθνικούς πόρους, αφού στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο (το λεγόμενο ΕΣΠΑ) έχουν εξασφαλισθεί πόροι για την οδοποιία της τάξεως μόλις των 90 εκατ. ευρώ για όλη την Κεντρική Μακεδονία και ο νομός Πέλλας έχει και άλλες σοβαρότατες εκκρεμότητες.

Μεγάλες καθυστερήσεις και δυσχέρειες στην κατασκευή της παρουσιάζει επίσης και η κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, καθώς το τμήμα Κοπανός – Σκύδρα, το οποίο ουσιαστικά αφορά το κομμάτι της σύνδεσης του Ν. Πέλλας με την Εγνατία, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008 για να μπορέσει το έργο ν’ αποκτήσει μελετητική ωριμότητα, ενώ δυσχέρειες και προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης και τα υπόλοιπα τμήματα της καθέτου που διέρχονται το Ν. Ημαθίας.

Όσον αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση  του νομού, στην προκαταρτική μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε στα πλαίσια ανάπτυξης του Περιφερειακού Προαστιακού Σιδεροδρόμου Θεσσαλονίκης (ΠΠΣΘ) περιλαμβάνεται μόνο η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη - Γιαννιτσά - Σκύδρα - Έδεσσα ενώ δεν συμπεριλήφθηκε η σύνδεση της Αριδαίας με την Σκύδρα. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, εφόσον η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Γιαννιτσά και την Σκύδρα αποδεικνύεται βιώσιμη, Θα πρέπει στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και κυρίως να εξευρεθούν οι πόροι για την κατασκευή του έργου. Όπως αντιλαμβάνεσθε, βρισκόμαστε στην αρχή της όλης προσπάθειας και χρειάζεται ξεκάθαρη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει το έργο.

Περαιτέρω, ο νομός Πέλλας παρουσιάζει επίσης μεγάλη υστέρηση και σε άλλα έργα υποδομής, όπως το φράγμα της Καλής, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Ν. Πέλλας, η ανέγερση της νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, η κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, αρδευτικά φράγματα μικρότερης εμβέλειας κ.α.

Τα ανωτέρω έργα είναι ζωτικής σημασίας για το νομό Πέλλας, ο οποίος υφίσταται μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση και συγκοινωνιακή απομόνωση. Η ολοκλήρωσή τους δε κρίνεται επιβεβλημένη για ν’ αποκτήσει ο νομός εξωστρέφεια και αναπτυξιακή προοπτική.

Όσο λοιπόν δεν προχωράει η προσπάθεια ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων και των έργων υποδομής στο νομό και συγκεκριμένα όσο δεν ολοκληρώνονται η νέα χάραξη της εθνικής οδού, η κάθετη στην Εγνατία οδό, η κατασκευή του φράγματος της Καλής, το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού, η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου κτλ, ο νομός Πέλλας θα βιώνει τον αποκλεισμό, θα στερείται της ανάπτυξης και οι κάτοικοί του θα ταλανίζονται από την ανεργία και την μιζέρια.

Για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης καταρχήν για επίσπευση των διαδικασιών και περαιτέρω για την εξεύρεση ικανής χρηματοδότησης για την κατασκευή τους.-