Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

25 Οκτώβριος 2008

Συνέντευξη της βουλευτή Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα Εδεσσαϊκή

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις 23-10-2008 και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 25ης-10-2008 της εφημερίδας "Εδεσσαϊκή".

1. Τον τελευταίο καιρό αρχίζει να παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Πως το εκτιμάτε αυτό και τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ η συγκεκριμένη αλλαγή στις προτιμήσεις των ερωτώμενων πολιτών; Πιστεύετε ότι είναι κάτι προσωρινό ή όχι;

Μέρα με την ημέρα η ΝΔ χάνει τη λαϊκή αποδοχή και στήριξη, στοιχεία καθοριστικά για την ανάδειξή της στην Κυβέρνηση, τόσο το 2004, όσο και το 2007. Η εκτεταμένη ανάμιξη στελεχών της σε σκάνδαλα, αλλά και οι συγκεκριμένες πολιτικές της επιλογές, που φέρνουν τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με την πρωτοφανή ακρίβεια, την ανεργία, την υψηλή φορολογία για τα μικρομεσαία εισοδήματα, την συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, μεγαλώνουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς την φθορά και την ταχύτητα απομάκρυνσής της από την εξουσία.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι το κάθε κόμμα έχει τους φυσικούς του συμμάχους και με αυτούς πορεύεται. Δεν θα μπορούσε η ΝΔ να μεταβληθεί σε κόμμα προλετάριων ή μη προνομιούχων, παρά το γεγονός ότι φόρεσε αρχικά τα φιλολαϊκά της ρούχα. Οι συμμαχίες της ξεκινούν από αλλού και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν έχουν άλλες αναφορές.

Την ίδια περίοδο που συμβαίνουν αυτά, το ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνει με σοβαρό, υπεύθυνο και θετικό τρόπο την δική του εναλλακτική πρόταση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του προς το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα είναι απαιτητικός απέναντί του. Αναζητά συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πρακτικές λύσεις στα προβλήματά του.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει στην κρίση της κοινωνίας ένα σχέδιο αξιών και αναδιανομής. Το κυριότερο, τοποθετούμε αυτό το σχέδιο σε μια νέα σχέση δέσμευσης και εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια νέα προσδοκία για τους πολίτες και την χώρα. Τα πολιτικά πράγματα πλέον δεν έχουν σημείο επιστροφής και η ελληνική κοινωνία βαδίζει σε κατεύθυνση πολιτικής αλλαγής.

2. Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν κρίσιμη την συγκεκριμένη εβδομάδα για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Οι συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προνανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, καθώς και οι ψηφοφορίες που ακολούθησαν, πού πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσουν το πολιτικό τοπίο; Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, πού υπάρχουν ευθύνες, σε ποιους αποδίδονται κατά την άποψή σας και πού τελικά οδηγείται η χώρα μετά από αυτές τις εξελίξεις;

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι ένα πρωτοφανές, τεράστιο και αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο. Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του επίμαχου σκανδάλου τέως και νυν υπουργοί και υφυπουργοί της παρούσας Κυβέρνησης, άμεσοι συνεργοί στενά συγγενικά τους πρόσωπα και παθόντες το ελληνικό δημόσιο, ο ελληνικός λαός, το κράτος δικαίου.

Αυτό που μας προκαλεί κατάπληξη στο σκάνδαλο αυτό είναι το πόσο γρήγορα αυτή η κυβέρνηση, ήδη από το Μάρτιο του 2004 που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές επαγγελλόμενη τη διαφάνεια, την νομιμότητα και την κάθαρση, διαβρώθηκε τόσο πολύ, ώστε να ενεργεί κακουργηματικές πράξεις απάτης και απιστίας σε βάρος των ελλήνων πολιτών, φροντίζοντας να ξεπληρώσει μάλλον «οφειλόμενα γραμμάτια» σε φίλους και συμπαραστάτες της που την ανέβασαν στην εξουσία. Δηλαδή η παρούσα Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποκατέστησε ακτήμονες, όπως όφειλε να πράξει, αλλά χάρισε σ’ ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους δημόσια οικόπεδα που ο προορισμός τους ήταν η αποκατάσταση των αστέγων, η αξιοποίησή τους από τους δήμους για κοινωφελή έργα και έργα κοινωνικής ή τουριστικής ανάπτυξης ή ακόμη και για νοσοκομεία.

Και ερχόμαστε σήμερα ως ΠΑΣΟΚ να ζητούμε για μια ακόμη φορά το αυτονόητο. Να ζητούμε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα κρίνει εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος υπουργών ή υφυπουργών της παρούσας Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία και να μην κινδυνεύσουν αυτά τα σοβαρότατα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με παραγραφή. Και είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε όταν η Δικαιοσύνη ασφυκτιά κάτω από τις ανεπίτρεπτες πιέσεις της παρούσας κυβέρνησης και όταν Εισαγγελείς με καριέρα 25 ετών και άνω αναγκάζονται σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα, μη αντέχοντας σε εξωθεσμικές πιέσεις που υφίστανται για να παραβιάσουν το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Και ασφαλώς και ζητούμε και την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και επιθυμούμε να ελεγχθεί το θέμα πλήρως και σε βάθος και τούτο γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια!

3. Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έχει αγγίξει και το νομό μας με τη γνωστή υπόθεση της παραχώρησης των 180 στρεμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Το θέμα αυτό το είχατε αναδείξει και εσείς με ερωτήσεις σας στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως το θέμα πάγωσε για να έλθει στην επικαιρότητα λίγους μήνες αργότερα από τα ΜΜΕ. Πιστεύετε ότι υπήρξε κάποια ολιγωρία στην ανάδειξη αυτού του θέματος και από την δική σας πλευρά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ;

Μου προκαλεί εντύπωση που σήμερα όλοι μιλούν για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο που έχει πολιτογραφηθεί ως το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Κάποιοι μάλιστα έχουν γίνει και ειδικοί επ’ αυτού, τώρα όμως που το σκάνδαλο αυτό έχει γίνει και παραμένει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών.

Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό, που ουσιαστικά αφορά 260 ακίνητα σ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και τα 180 στρέμματα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, που χαρίστηκαν από την Κυβέρνηση στην ανωτέρω Ιερά Μονή με ανταλλαγή εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, που ενώ δεν της ανήκε της παραχωρήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση με μια σειρά μεθοδεύσεων, αναδείχθηκε από δέκα περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το πρώτον πριν ενάμιση χρόνο και μολονότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο δεν έγινε ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας -πλην ορισμένων περιφερειακών εφημερίδων μεταξύ των οποίων και η «Εδεσσαϊκή»- διότι κανένα μέσο δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με τον κ. Ρουσόπουλο. Όταν όμως ένα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι για τους δικούς του λόγους αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το θέμα, αυτό πήρε τις διαστάσεις που του αναλογούν, εφόσον λόγω του ανταγωνισμού μπήκαν στο παιχνίδι όλα τα κανάλια και το θέμα αυτό συντηρείται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας μέχρι σήμερα και προκαλεί τους σοβαρούς αυτούς κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση.

Και τα λέω όλα αυτά για να κατανοήσουν οι πολίτες -εάν και νομίζω ότι είναι πλέον υποψιασμένοι- με ποιους όρους διαμορφώνεται η επικαιρότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας. Το διαπιστώσαμε και χθες κατά την συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όταν οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν σε πανεθνικό δίκτυο -ωσάν να επρόκειτο για διάγγελμα πρωθυπουργού- την 18λεπτη ομιλία του κ. Θ. Ρουσόπουλου στην Βουλή, όταν τα ίδια αυτά μέσα αφιέρωσαν μερικά μόλις δευτερόλεπτα για την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα.

Επομένως καμία ολιγωρία δεν υπήρξε για το θέμα αυτό, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε και δική μου προσωπικά, για το ακίνητο των 180 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και επιπλέον ζητούμε σήμερα πέρα από την απόδοση των πολιτικών και των νομικών ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς να γίνει δεκτή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που απαίτησε να ακυρωθούν όλες οι σχετικές διοικητικές πράξεις και όλες οι συμβάσεις που συνήφθησαν δυνάμει αυτών και όποιος έχει διαφωνία ας καταφύγει αυτός στο δικαστήριο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτεί άμεσα η περιουσία του ελληνικού δημοσίου και να εκκαθαριστεί η οικονομική και περιουσιακή διάσταση του σκανδάλου.

4. Ο νομός μας είναι κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σ’ αυτούς τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς υπάρχει αύξηση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων, ενώ οι τιμές διάθεσης παραμένουν χαμηλές. Πως αντιμετωπίζετε προσωπικά αυτό το ζήτημα, πού κατά την γνώμη σας υπάρχουν ευθύνες και τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να διασφαλισθεί το προσδοκούμενο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας;

Πράγματι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι ακριβώς όπως την περιγράφετε: η κλιμακούμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την μείωση για τον παραγωγό της τιμής πώλησης των αγροτικών προϊόντων, έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο ένα κλίμα πλήρους ανασφάλειας και οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο.

Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει αποφασιστικά η ταξική πολιτική της ΝΔ, η οποία προτίμησε ν’ αφήσει ανενόχλητα τα καρτέλ των λιπασμάτων και των γεωργικών εφοδίων, ενώ αδιαφορεί για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό, είτε πρόκειται για το ροδάκινο, είτε πρόκειται για το καλαμπόκι, για τα σιτηρά, για το βαμβάκι και για το σύνολο εν γένει των προϊόντων. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία, αφού αδράνησε παντελώς επί 9 μήνες, μια απραξία βολική για τα καρτέλ των μεγαλοεισαγωγέων εφοδίων και των μεγαλεμπόρων αγροτικών προϊόντων, εμφανίσθηκε εκ των υστέρων καταγγέλλοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα συμφέροντα αυτά! Δηλαδή αφού αφέθηκαν τα καρτέλ να εδραιώσουν μια κατάσταση αρνητική για τους αγρότες, εμφανίσθηκε στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ως δήθεν υπερασπιστής των συμφερόντων της αγροτιάς!

Αυτή όμως η ανάλγητη κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο στήριξης του εισοδήματος των αγροτών από αυτά που πρότεινα και εγώ η ίδια προσωπικά με την κατάθεση επερωτήσεων μου στη Βουλή, όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 15%, η ενεργοποίηση του κανονισμού de mimimis, που δίνει την δυνατότητα επιχορήγησης μέχρι και του ποσού των 7.500 ευρώ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις όταν ακριβώς αυτές πλήττονται λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως έπραξε δύο φορές το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν δίνοντας 50 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι το 2000 και το 2002, η χορήγηση άτοκων δανείων στους αγρότες που θίγονται από τις εναρμονισμένες πρακτικές και την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Απεναντίας με απόφασή της κατέστησε παράνομη την χρήση του κόκκινου πετρελαίου (θέρμανσης) από τους αγρότες για να τους εξαναγκάσει να χρησιμοποιούν το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης, δίνοντάς τους ως επιστροφή φόρου ψίχουλα.

Ούτε κάνει δεκτή την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών, όπως η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σ’ έναν ευρύτερο κύκλο δικαιούχων κυρίως κατοίκων της υπαίθρου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης σε μια μερίδα συμπολιτών μας που λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που συγκροτεί τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια όμως στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει αναρμόδια να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με νομοσχέδιό της, που ψηφίστηκε μόνο από την ίδια στη Βουλή, ενέκρινε πακέτο στήριξης ύψους 28 δις ευρώ για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, από το οποίο όμως δεν ωφελείται ούτε ο δανειολήπτης, ούτε ο φορολογούμενος. Για να κατανοήσουν οι πολίτες ποιών τα συμφέροντα προορίζεται να εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση.

5. Αυτή την εβδομάδα ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και η Ομοσπονδία Εθνικού Εμπορίου, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική που ασκεί σήμερα η Κυβέρνηση. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και της ΟΕΕ, που λαμβάνουν τη μορφή της γενικευμένης αντίδρασης απέναντι στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πλέον κοινωνική τάξη, πλην του μεγάλου κεφαλαίου, που συνιστά όμως μια μικρή μειοψηφία στη χώρα μας, που δεν πλήττεται και δεν βάλλεται από την φορολογική επιδρομή «επί δικαίων και αδίκων» και τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα της ΝΔ.

Σήμερα, που το διαθέσιμο εισόδημα των επαγγελματιών και η αγοραστική δύναμη των ιδίων αλλά και των νοικοκυριών συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την στήριξή τους, εξαπολύει εναντίον τους τα πιο σκληρά εισπρακτικά μέτρα των τελευταίων 15 ετών, καταργώντας, με μια ισοπεδωτική αντίληψη, το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ και καθιερώνοντας τον ενιαίο συντελεστή 10% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε αυτοί δηλώνουν εισόδημα 1.000 ευρώ, είτε 10.000 ευρώ, είτε 100.000 ευρώ.

Και τους θεωρεί συλλήβδην φοροφυγάδες επειδή δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις και συμμάχους μέσα στον κόσμο στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Αυτό όμως δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη, είναι έλλειψη παντελούς κοινωνικής πολιτικής και ευαισθησίας, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχασε τελείως τον έλεγχο στα οικονομικά με την ανακοίνωση της εκτεταμένης φοροεπιδρομής κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αγνοώντας την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται και κυρίως μη αντιλαμβανόμενη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που απαιτεί τουλάχιστον μέτρα οικονομικής ανακούφισης της κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη χώρα μας μια σταθερή πολιτική μεταβολή.-