Θεοδώρα Τζάκρη
    

Ερωτήσεις - Επερωτήσεις - Αναφορές

24 Φεβρουάριος 2015

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη με σκοπό να επισημάνει τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

----------

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:


Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν την καθημερινή απαραίτητη τροφή τους, θα ήθελα να τονίσω σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τη μεγάλη σημασία που έχει το συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό «σχέδιο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία», το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009.

Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει ότι θα διανεμηθούν φρούτα και λαχανικά σε μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό αφενός να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από την παιδική ηλικία και αφετέρου να ενισχυθεί η διάθεση των προϊόντων αυτών βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Μέσω της μακροπρόθεσμης αύξησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών θα επιτευχθεί και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των παραγωγών.
 
Η υλοποίηση λοιπόν αυτού του προγράμματος στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών προβλημάτων που βιώνουν πολλά παιδιά.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διανομή των προϊόντων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο 2014-2015;
2. Πως είναι δυνατόν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε το σχέδιο να μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ώστε οι μαθητές να μπορούν να λαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε συνεχή τακτική βάση;
3. Μήπως πρέπει να επανασχεδιαστεί ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου ώστε να εκμεταλλευτούμε τις βραχείες αλυσίδες διανομής και τα τοπικά προϊόντα, που συνεπάγονται λιγότερες μεταφορές και κατά συνέπεια προστασία του περιβάλλοντος;-


Tags