Θεοδώρα Τζάκρη
    

Ερωτήσεις - Επερωτήσεις - Αναφορές

20 Μάρτιος 2009

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την ομολογία εξαπάτησης των κρατουμένων, της κοινής γνώμης και των πολιτικών κομμάτων από το Υπ. Δικαιοσύνης

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ομολογία εξαπάτησης των κρατουμένων, της κοινής γνώμης και των πολιτικών κομμάτων»

Πέντε μήνες έχουν περάσει από την πρωτοφανή ειρηνική «εξέγερση» των κρατουμένων για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση επίλυση των προβλημάτων, η κατάσταση παραμένει δραματική και το κυβερνητικό σας έργο ανύπαρκτο.

Με αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις σας μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, όπου oμολογήσατε την παταγώδη αποτυχία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησής σας και εξαγγείλατε για άλλη μια φορά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Νοέμβριο του 2008 –και εξαγγέλλονται συνεχώς από τότε– αλλά ακόμα περιμένουμε να τα φέρετε στη Βουλή προς συζήτηση.

Ειδικά σε ότι αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ένταξη των νοσοκομειακών ιδρυμάτων των φυλακών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πλέον χάσει το μέτρημα από τις αμέτρητες εξαγγελίες για την επίλυση αυτών των δυο τόσο καυτών προβλημάτων.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τους τελευταίους πέντε μήνες το γραφείο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό την καθοδήγηση του αρμοδίου Υπουργού, είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία ψεμάτων, ανακριβειών και χειραγώγησης της αλήθειας, μια εκστρατεία που όμως κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο μετά και από την τελευταία ομολογία. Ειδικότερα:

Αλήθειες και ψέματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών:

Τα ψέματα …
• 12 Νοεμβρίου 2008: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «με την πρώτη δέσμη μέτρων που θα πάρουμε θα απελευθερωθούν περί τους 1.500 κρατούμενους, δηλαδή στην ουσία θα αδειάσουν τρεις φυλακές».
• 20 Νοεμβρίου 2008: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδόν τετραπλασιάζει (!) τον αριθμό των κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακισθούν, ανακοινώνοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις «αποφυλακίζονται συνολικά 3.720 κρατούμενοι με μικρές ποινές» και ότι «μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο αποφυλακίζονται 5.500 κρατούμενοι». Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι «αποφυλακίζονται αμέσως 1740 κρατούμενοι».
• 26 Νοεμβρίου 2008: Η παραπλάνηση συνεχίζεται και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποιεί στη Κυβερνητική Επιτροπή ότι με την πρώτη δέσμη μέτρων «αποφυλακίζονται 3.720 κρατούμενοι» και ότι «στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι οι αποφυλακιζόμενοι να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι τους, μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους».
• 5 Δεκεμβρίου 2008: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, βέβαιος για τη μεγάλη επιτυχία του, δηλώνει ότι «τηρήσαμε με απόλυτη συνέπεια όλες τις εξαγγελίες που είχαμε κάνει για μια δεύτερη ευκαιρία σε πολλές κατηγορίες κρατουμένων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα» και επαναλαμβάνει ότι στόχος του Υπουργείου είναι «οι έχοντες δικαίωμα αποφυλάκισης κρατούμενοι να βρεθούν στα σπίτια τους κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ή του Νέου Έτους».
• 24 Δεκεμβρίου 2008: O Υπουργός Δικαιοσύνης, μια εβδομάδα πριν το νέο έτος, επιμένει ότι ο στόχος του Υπουργείου θα επιτευχθεί και εκφράζει «την ικανοποίησή και τα συγχαρητήριά του προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης … για την ταχύτητα και την ευαισθησία με την οποία προετοίμασαν και εφαρμόζουν τις ευεργετικές διατάξεις αυτές του νέου νόμου ώστε η συντριπτική πλειοψηφία¬ των 3.720 κρατουμένων να βρεθούν στα σπίτια τους έως τις αρχές του νέου έτους».
• 29 Δεκεμβρίου 2008: To Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και γνωρίζει ότι ο στόχος για την αποφυλάκιση των 3.720 κρατουμένων όχι απλά δεν είναι εφικτός, αλλά πλέον αποδεικνύεται απατηλό όνειρο, αφού μόλις ο ένας στους δέκα -συγκεκριμένα 370 κρατούμενοι- έχουν πράγματι αποφυλακισθεί, με προκλητικότητα ανακοινώνει ότι «συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό οι αποφυλακίσεις των καταδικασμένων». Μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης προχωράει ένα βήμα παραπέρα εκφράζοντας ξανά «την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νέου νόμου».

… και η αλήθεια:
• 17 Μαρτίου 2009: Σε συνέντευξη τύπου ανακοινώνεται ότι τα μέτρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απέδωσαν, αφού μόλις 800 κρατούμενοι έχουν αποφυλακισθεί, ενώ τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ήταν ακριβή, αφού δεν υπάρχει στατιστική υπηρεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης!!!

Αλήθειες και ψέματα για την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας:

Τα ψέματα …
• 3 Νοεμβρίου 2008: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι «σε ότι αφορά στην υπαγωγή του νοσοκομείου κρατουμένων «Άγιος Παύλος» και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των Καταστημάτων Κράτησης, ολοκληρώθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και αύριο, Τρίτη, δρομολογείται η τελική φάση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών».
• 12 Νοεμβρίου 2008: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα εντάξει στο ΕΣΥ τα νοσοκομεία των φυλακών».
• 13 Νοεμβρίου 2008: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει στη Βουλή ότι «ετοιμάζει ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα … το οποίο θα λύσει και το θέμα της καλύτερης παροχής υγείας στους κρατουμένους, με την ένταξη των μονάδων υγείας των φυλακών στο ΕΣΥ».
• 14 Νοεμβρίου 2008: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι «η υπαγωγή των νοσοκομείων κρατουμένων και άλλων ιδρυμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο ΕΣΥ έχει ξεκινήσει από πολλούς μήνες τώρα και ολοκληρώνεται σύντομα».
• 26 Νοεμβρίου 2008: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε την υπαγωγή «στις διατάξεις του νόμου 1397/1983 περί Εθνικού Συστήματος Υγείας το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων της Θήβας, το Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής και το Νέο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών (ουσιοεξαρτημένων) Κρατουμένων», και ότι το νέο νομοσχέδιο «θα έρθει πολύ σύντομα» στη Βουλή.
• 9 Ιανουαρίου 2009: Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης αναφέρει ότι «σε ειδικό νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις και νέες δράσεις για τους εξαρτώμενους από ναρκωτικές ουσίες κρατούμενους και εντάσσονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα κρατουμένων στο ΕΣΥ».

… και η αλήθεια:
• 17 Μαρτίου 2008: Σε συνέντευξη τύπου εξαγγέλλεται και πάλι η ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ, αποδεικνύοντας ότι ουδέποτε υπήρξε νομοσχέδιο έτοιμο για άμεση κατάθεση στη Βουλή.

Με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί πέντε μήνες παραπλανούσε τους φυλακισμένους, την κοινή γνώμη, τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο, την Κυβερνητική Επιτροπή και τον Πρωθυπουργό, ακόμα και τον ίδιο το Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Στηρίξαμε το νέο νόμο 3727/2008 πιστεύοντας στις ειλικρινές προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων. Σήμερα νιώθουμε εξαπατημένοι και οι φυλακισμένοι αισθάνονται προδομένοι.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη στατιστικών στοιχείων προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη συνολική εικόνα που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αφού πλέον ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ακόμα και για το συνολικό αριθμό των κρατουμένων. Η ομολογία σας για την ανυπαρξία στατιστικής υπηρεσίας αποδεικνύει περίτρανα τη σύγχυση που επικρατεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατόπιν τούτων ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Πότε επιτέλους προβλέπεται να κατατεθούν στη Βουλή τα μέτρα –που εξαγγείλατε για πολλοστή φορά – για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης να πάψει να αποτελεί όργανο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης;
3. Ποια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποδείχτηκαν ανακριβή;
4. Ποια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγξε τα στοιχεία αυτά, έκρινε πως ήταν ακριβή και έδωσε εντολή για τη δημοσιοποίησή τους;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος συγκέντρωσης στατιστικών στοιχείων και πότε προβλέπεται ότι θα υπάρξουν επίσημα στοιχεία για το σωφρονιστικό σύστημα;
6. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε για την ορθότητα των στοιχείων που παρουσιάζονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος;

20/3/2009