Θεοδώρα Τζάκρη
    

Ερωτήσεις - Επερωτήσεις - Αναφορές

13 Απρίλιος 2009

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τους απλήρωτους παραγωγούς συμπύρινου ροδάκινου στο Ν. Πέλλας

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Καθυστέρηση εξόφλησης οφειλόμενου ποσού από τις μεταποιητικές βιομηχανίες προς τους ροδακινοπαραγωγούς του νομού Πέλλας για την περυσινή παραγωγή τους»

Κύριοι Υπουργοί,

Ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών συμπύρινου ροδάκινου του νομού Πέλλας παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και σήμερα, παραμονές του Πάσχα, για την παραγωγή συμπύρινου ροδάκινου που είχαν παραδώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 στις μεταποιητικές βιομηχανίες μέσω των τοπικών συνεταιρισμών.

Τα προβλήματα που επικαλούνται οι βιομηχανίες ως αιτία της μη πληρωμής των παραγωγών, όπως το γεγονός ότι μένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες κομπόστας ροδάκινου, ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν φέτος, ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από πελάτες σε τρίτες χώρες, ή ακόμη ότι δυσχέραινε ο δανεισμός τους από τις τράπεζες, μετακυλύονται άμεσα στους αγρότες παραγωγούς συμπύρινου ροδάκινου, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή.

Οι ίδιοι δε βρίσκονται σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση, αφού το εισόδημά τους από την παραγωγή συμπύρινου ροδάκινου είναι σε πολλές περιπτώσεις το μοναδικό.

Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν υποστεί ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής και οφείλουν σε τράπεζες καλλιεργητικά δάνεια, τα οποία επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, αλλά επίσης οφείλουν και διάφορα ποσά στους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων.

Για δε τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ήδη διανύουμε θα πρέπει να υποβληθούν σε νέες δαπάνες για την προμήθεια νέων αγροτικών εφοδίων, πετρελαίου, λιπασμάτων, φαρμάκων κλπ και θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα τις τράπεζες για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν ξανά για να αντιμετωπίσουν τις νέες καλλιεργητικές δαπάνες του έτους 2009.

Κύριοι Υπουργοί, πέρα από την απόγνωση που προκαλεί στους αγρότες η εν λόγω κατάσταση, προκαλούνται δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

Είναι ευνόητο ότι, εάν είχαν πληρωθεί κανονικά οι αγρότες από την κονσερβοποιία, θα είχαν τακτοποιήσει και τα χρέη τους, αλλά και ως καταναλωτές θα συνέβαλλαν δίνοντας μια τόνωση και στην τοπική αγορά.

Με δεδομένη την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης εξόφλησης των οφειλών της κονσερβοποιίας προς τους ροδακινοπαραγωγούς.

Προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, ζητούν την συμπαράσταση και την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την εξόφληση από τα κονσερβοποιία της περυσινής παραγωγής τους.

Δια τούτο ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας που παρέδωσαν πέρυσι την παραγωγή τους στα κονσερβοποιία και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί;

Ποια γενικότερα θεσμικά και νομοθετικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία των αγροτών που αντιμετωπίζουν απαράδεκτες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από επιχειρηματίες, εμπόρους και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων;

13/4/2009