Θεοδώρα Τζάκρη
    

Άρθρα

22 Ιανουάριος 2016

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ - Άρθρο της Θ.Τζάκρη

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για να οδηγήσει τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην οικονομική ανάκαμψη και στη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο στόχος της ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας συνολικά είναι και θα παραμείνει οδηγός όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αριστεράς. Σε αυτήν την πορεία του ενός έτους ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμήθηκε λυσσαλέα από τους εκπροσώπους του εγχώριου κατεστημένου, από όλα σχεδόν τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, ενώ η αντιπολίτευση έπαιξε το χαρτί του λαϊκισμού και της σύμπλευσης με αυτά τα συμφέροντα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δανειστές είχαν στήσει μια καλοσχεδιασμένη παγίδα για τη χώρα. Όμως με τη βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας, με το δημοψήφισμα και τις εκλογές, ο λαός έδωσε την απάντησή του.

Δώσαμε και δίνουμε μάχες για τη χώρα που κανένας άλλος δεν ήθελε να δώσει. Διαπραγματευτήκαμε ουσιαστικά και για πρώτη φορά προς όφελος του λαού. Δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, όμως καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και να αναδείξουμε ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως ιδιάζουσα ελληνική περίπτωση το οικονομικό μας πρόβλημα. να δώσουμε σε όλον τον κόσμο να καταλάβει το λάθος της πολιτικής της λιτότητας. Δημιουργούμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια νέα κατάσταση όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς και η κοινή λογική έχουν ισχυρό λόγο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και στις μονεταριστικές εμμονές. Κάναμε πολλά, ίσως όχι αρκετά, έχουμε όμως ακόμη περισσότερα να προσφέρουμε στον τόπο, γιατί εμείς συμπλέουμε με το λαό και την κοινωνία και όχι με τη διαπλοκή και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σε αυτόν τον έναν χρόνο η κοινωνία αναγνώρισε τις προσπάθειές μας, συμμερίστηκε τις προθέσεις μας, στήριξε τις επιλογές μας και μας έδωσε μία νέα ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Για να διαγράψουμε οριστικά τις παρηκμασμένες λογικές και τις νοοτροπίες του χθες που χρεοκόπησαν τη χώρα. Για να τελειώσουμε ένα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο δεκαετιών, που με κάθε ευκαιρία δίνει τη χώρα σε ξένα κέντρα και απομυζά όσα περισσότερα μπορεί από το σώμα του ελληνικού λαού. Έδωσε εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα και τους πολίτες στο ξέφωτο μέσα από τη στενωπό των συμφωνιών με τους δανειστές. Όλα αυτά έχουν ως απώτερο στόχο να τεθούν οι σωστές βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους, μια χώρα που θα διανέμει τον πλούτο δίκαια και θα είναι ισχυρή.

Αυτόν τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης υπηρετούμε και εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και ειδικότερα στο χώρο της Βιομηχανίας. Από τις πρώτες ημέρες κιόλας έχω συζητήσει με όλους τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και συνεργάζομαι με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα από ουσιαστική δουλειά προετοιμασίας και σχεδιασμό είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μέσα στο 2016 όσα δεν έγιναν – και όφειλαν να γίνουν – τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτή η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να ξαναδώσει στην ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση το ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο μόνος σωστός δρόμος για να δημιουργηθούν περισσότερες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά νέος πλούτος που θα χρηματοδοτήσει και τις κοινωνικές ανάγκες.

Αυτός είναι άλλωστε ο ρεαλιστικός και πραγματιστικός στόχος μιας σύγχρονης αριστερής και συνάμα πατριωτικής διακυβέρνησης: να δημιουργηθεί νέος πλούτος και καλές θέσεις εργασίας που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στο κοινωνικό μέρισμα, που θα στηρίζουν τις πολιτικές για τους αδύναμους. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά δυναμικά, μαζί με την κοινωνία, στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.